Actueel: 20 december 2016

Een huis verkopen zonder makelaar?

Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer mensen ernaar neigen om hun huis te verkopen zonder een makelaar in te schakelen. De voornaamste reden hiervoor is dat mensen geld willen besparen op de makelaarskosten. Maar is dit wel een verstandige keuze? Uw huis te koop zetten is een van de belangrijkste beslissingen in uw leven en de expertise van een makelaar  kan u duizenden euro’s opleveren. Wij zetten de voor- en nadelen van je eigen huis verkopen zonder makelaar op een rijtje.

Voordelen van je huis verkopen zonder makelaar

Geld besparen
Dit is de belangrijkste reden waarom mensen ervoor kiezen om hun woning in de verkoop te zetten zonder een makelaar in te schakelen. Niemand zit te wachten op hoge makelaarskosten wanneer je je  huis verkoopt. Zonder een makelaar bespaar je al gauw duizenden euro’s aan makelaarskosten.

Flexibeler
Zonder makelaar ben je véél flexibeler als verkoper. Geïnteresseerden in je woning  kunnen direct contact opnemen en een bezichtiging inplannen. Je doet vervolgens de bezichtigingen zelf, wanneer het jou en de potentiële koper uitkomt, ook ’s avonds of in het weekend.

Meer controle
Als je je woning zelf wilt verkopen, dan behoud je de volledige controle. Als je bijvoorbeeld de vraagprijs van het huis wilt veranderen of andere foto’s van je woning op Internet wilt, dan bepaal je dat zelf.

Grotere kennis van de woning en de buurt
Je woont in je eigen huis, dus je kent je eigen woning als de beste. Jijzelf bent degene die met de meeste passie over je woning kan vertellen. Potentiële kopers vinden het doorgaans fijner als de eigenaar zelf de bezichtiging doet. De eigenaar kan als geen ander alles vertellen over de woning en de buurt.

Nadelen van je huis verkopen zonder makelaar
Het lijkt volkomen duidelijk dat je beter je huis kan verkopen zonder makelaar. Er kleven echter ook nadelen en risico’s aan het zelf verkopen van je huis.

Geen prominente plaatsing op Funda
Potentiële huizenkopers zoeken eerst op Funda. Verkopers kunnen echter alleen hun woning via een makelaar hun woning op Funda plaatsen. Zonder het inschakelen van een makelaar heeft u dus ook geen plaatsing op Funda. Tevens kan je je woning ook niet aanmelden voor bijvoorbeeld de een Open Huizen Dag. Kortom: als je geen gebruik maakt van Funda mis je bijna alle potentiële kopers. Hierdoor kan het verkopen van je huis opeens veel langer duren en moeilijker zijn dan je eerst had ingeschat.

Geen juridische zekerheid
Je hebt veel minder juridische zekerheid als je je woning zonder makelaar verkoopt. Het opstellen van de koopovereenkomst met de juiste voorwaarden is van wezenlijk belang. Blijken er gebreken aan de woning dan is het van belang  wie hiervoor aansprakelijk is. Wat ben je  wettelijk verplicht als verkoper mede te delen aan potentiële kopers? Je kent je eigen huis het beste. Heb je alle voordelen verteld? Ben je ook verplicht om de nadelen te noemen? Een makelaar is geschoold om een juridisch juiste koopovereenkomst op te stellen.

Geen ervaring met onderhandelingen
Bij het zelf verkopen van je huis komt er een moment dat er onderhandeld moet worden. Waarover moet onderhandeld worden? Uiteraard over de prijs, en ook over de voorwaarden. Je wilt dat je de beste prijs en de beste voorwaarden krijgt. Jij verkoopt een huis 1, 2 of 3 keer in je leven, een beetje makelaar doet er een aantal per week. Dit lijkt arrogant, maar het is de harde waarheid.

Kies voor de gulden middenweg

Moet je nu uw huis mét of zonder makelaar verkopen? Wij bieden je de gulden middenweg. Wij helpen je om met zo weinig mogelijk kosten samen met ons je huis te verkopen. Wij plaatsen je huis voor je op Funda. Samen bepalen we of je zelf de bezichtigingen doet zodat je veel kosten kunt besparen. De onderhandelingen doen wij als ervaren makelaars voor jou. Wij zorgen er samen voor dat je de beste verkoopprijs en de beste condities krijgt.

Conclusie: door een aantal zaken zelf te doen en de expertise van een makelaar te gebruiken behaal je het maximale resultaat. Het beste van twee werelden, wat wil je nog meer? Meer informatie? Neem vrijblijvend contact op met Barendsen Makelaars.

 

Actueel: 20 december 2016